Paskelbtas kvietimas senų ir neefektyvių šildymo katilų keitimui

Nuo 2020 m. sausio 2 d. skelbiamas registracijos formų priėmimas kompensacinėms išmokoms už neefektyvių biomasę naudojančių šildymo katilų pakeitimą į efektyvius biokuro katilus arba šilumos siurblius.

Registracijos formą užpildyti galite naudodamiesi aplinkos projektų valdymo informacine sistema (APVIS). Ją galima rasti apvis.apva.lt

Atkreipiame dėmesį, kad kitais būdais registracijos formos nėra priimamos.

Registracijos formas pareiškėjai galės pateikti iki sausio 31 d.

Kompensacijos skyrimui jokios įtakos nedaro registracijos formos pateikimo greitis, t. y. nesvarbu ar registracijos formą pateiksite pirmąją ar paskutinę kvietimo dieną.

Į paramą pretenduoti gali fizinis asmuo, Lietuvos Respublikoje nuosavybės teise valdantis gyvenamosios paskirties (vieno arba dviejų butų) pastatą arba sodų paskirties pastatą (sodo namą), kurio statyba teisės aktų nustatyta tvarka yra užbaigta ir pastatas yra įregistruotas VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registre ne mažiau kaip 5 metus nuo kvietimo teikti Registracijos formas dienos (t. y. baigtumo procentas nurodytas ne mažesnis kaip 100 proc. ir po statybos pabaigos metų, nurodytų VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registro duomenų banko išraše, praėję ne mažiau kaip 5 metai iki kvietimo teikti Registracijos formas dienos).

Atkreipiame dėmesį, kad jei vykdote pastato rekonstrukciją, registracijos formą galite teikti tik tada jei pastato baigtumas yra ne mažesnis kaip 100 proc.

Fiziniai asmenys pretenduoti į paramą gali, jei jie senuosius katilus keis efektyviais atsinaujinančius išteklius šilumai gaminti naudojančiais įrenginiais. Tokie įrenginiai – tai 5 klasės biokuro katilai, žemė-vanduo bei vanduo-vanduo šilumos siurbliai, kurių naudingumo koeficientas (COP) ne mažesnis kaip 3,5 bei oras-vanduo šilumos siurbliai, kurių COP ne mažesnis kaip 3,0. Biokuro katilų klasė bei sezoniniai naudingumo koeficientai nurodomi įrenginių techninėje dokumentacijoje.

Fiziniam asmeniui bus kompensuojama 50 proc. sumos apskaičiuojamos Katilų keitimo namų ūkiuose fiksuotojo įkainio nustatymo tyrimo ataskaitos 7 lentelėje (ataskaita skelbiama ES struktūrinių fondų svetainėje http://www.esinvesticijos.lt/lt/dokumentai/katilu-keitimo-namu-ukiuose-islaidu-fiksuotojo-ikainio-nustatymo-tyrimas ) nustatytą 1 kW fiksuotąjį įkainį (Eur/kW) padauginus iš Registracijos formoje nurodyto planuojamo įrengti:

a) šilumos siurblio vardinės galios (Prated) (kW), nurodytos vadovaujantis 2013 m. rugpjūčio 2 d. Europos Komisijos reglamentu Nr. 813/2013, kuriuo įgyvendinant Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2009/125/EB nustatomi patalpų šildytuvų ir kombinuotųjų šildytuvų ekologinio projektavimo reikalavimais.

b) biokuro katilo vardinės (nominalios) šildymo galios (kW).Norint gauti paramą, sąskaitos už naujus įrenginius turės būti išrašytos ne anksčiau nei 2020 metų sausio 1 d., tačiau patys įrenginiai negalės būti sumontuoti bei priduoti, kol nebuvo pateikta registracijos forma. Tai reiškia, kad užbaigti projektai negalės pretenduoti į paramą.

Iš viso nuo 2019 iki 2022 metų senų ir neefektyvių biokuro katilų keitimui bus skirta apie 14 mln. eurų ES investicinių fondų.

Visus reikalavimus fiziniams asmenims galite pasiskaityti čia (finansavimo fiziniams asmenims skyrimo tvarka aprašyta 2 priede):

https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/d60333e01af311e9875cdc20105dd260/asr

This entry was posted in Kita. Bookmark the permalink.